Mednarodni dan gozdov

21. marca obeležimo Mednarodni Dan gozdov. Vsako leto Kolaborativno partnerstvo za gozdove izbere temo. Tema za letos je “Gozdovi in zdravje.”

Ko pijemo kozarec vode, pišemo v zvezek, jemljemo zdravila proti vročini ali gradimo hišo, se ne povežemo vedno z gozdovi. Pa vendar so ti in številni drugi vidiki našega življenja tako ali drugače povezani z gozdovi.

Trajnostno gospodarjenje z gozdovi in njihova uporaba virov sta ključna za boj proti podnebnim spremembam ter za prispevanje k zadovoljstvu in blaginji sedanjih in prihodnjih generacij. Gozdovi imajo tudi ključno vlogo pri zmanjševanju revščine in pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja (SDG). Kljub vsem neprecenljivim ekološkim, gospodarskim, socialnim in zdravstvenim koristim, pa gozdove ogrožajo požari, škodljivci, suše in krčenje gozdov brez primere.

Bistvo življenja je v ravnovesju med dajanjem in prejemanjem. In gozdovi nam res veliko dajo. Čistijo vodo in zrak, absorbirajo ogljik za boj proti podnebnim spremembam, zagotavljajo hrano in zdravila, ki rešujejo življenja, ter izboljšujejo naše počutje.

Na nas je, da zaščitimo te dragocene naravne vire. Torej bodimo odgovorni, sbrbimo za naše gozdove in naravo, ter tako ohranimo naš planet.

Leto 2023 kliče po dajanju, ne samo jemanju, kajti zdravi gozdovi prinašajo zdrave ljudi.